Δημητριακά βρώμης και γλυφοσάτη

Πρόσφατα, εξετάστηκε μεγάλος αριθμός προϊόντων δημητριακών με βρώμη, των εταιρειών Quaker Oats, Nature Valley, General Mills’, Cheerios. Σε όλα τα δείγματα βρέθηκε γλυφοσάτη, ζιζανιοκτόνο που χρησιμοποιείται μαζικά και στην Ελλάδα, σε ποσότητα μεγαλύτερη από το ανώτερο ασφαλές όριο που τέθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Μάλιστα, σε κάποια προϊόντα μάλιστα 18 φορές παραπάνω από το ανώτατο όριο!

Τι είναι η γλυφοσάτη;

Η γλυφοσάτη είναι ένα ευρέως φάσματος συστηματικό ζιζανιοκτόνο και ξηραντικό καλλιεργειών. Η ζιζανιοκτόνα δράση ανακαλύφθηκε από τον χημικό της Monsanto Τζον Ε.Φρανζ το 1970.Το 1974 διατέθηκε στην αγορά για γεωργική χρήση με την εμπορική ονομασία Roundup.

Σχέση γλυφοσάτης και καρκίνου:

Τον Μάρτιο του 2015, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και ο Διεθνής Οργανισμός Ερευνών για τον Καρκίνο ταξινόμησε τη γλυφοσάτη ως “πιθανώς καρκινογόνα για τον άνθρωπο” με βάση μελέτες επιδημιολογικές, σε ζώα και in vitro. Αντίθετα, το Νοέμβριο 2015 η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων δήλωσε ότι «η ουσία είναι απίθανο να είναι γονοτοξική (δηλαδή επιβλαβής για το DNA) ή να αποτελεί καρκινογόνα απειλή για τους ανθρώπους», διευκρινίζοντας αργότερα ότι ίσως υπάρχουν εμπορικά σκευάσματα γλυφοσάτης που να είναι καρκινογόνα, αλλά οι μελέτες που εξετάζουν τη δραστική ουσία γλυφοσάτη μόνο, δεν έδειξαν τέτοια επίπτωση. Το 2016 ο Παγκόσμιος Οργανισμός υγείας και ο Food and Agriculture Organization μαζί εξέδωσαν έκθεση που αναφέρει ότι η χρήση σκευασμάτων γλυφοσάτης δεν είναι απαραίτητα επιβλαβής για την υγεία, και καθόρισαν μέγιστα όρια αποδεκτής ημερήσιας πρόσληψης (mg/kg σωματικού βάρους ημερήσια) για τη χρόνια τοξικότητα.

Βέβαια, μετα-ανάλυση επιδημιολογικών μελετών που δημοσιεύθηκε τον Φλεβάρη του 2019, σε συμφωνία με εύρηματα από μελέτες σε πειραματόζωα αλλά και μηχανιστικές μελέτες, υποδεικνύει μια πολύ έντονη συσχέτιση μεταξύ της έκθεσης στην γλυφοσάτη και εμφάνισης λεμφώματος τύπου non-Hodgkin.

Άρα, βλέπουμε πως τα τελευταία ερευνητικά δεδομένα συσχετίζουν όντως την έκθεση στο ζιζανιοκτόνο με την εμφάνιση καρκίνου.

Μετά την απελευθέρωση της πρώτης παρτίδας δοκιμών, η General Mills και η Quaker Oats Company προσπάθησαν να αμυνθούν, επισημαίνοντας ότι τα επίπεδα της γλυφοσάτης βρέθηκαν εντός ρυθμιστικών ορίων που ορίζονται από την Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος. Αλλά μόνο επειδή κάτι είναι νόμιμο δεν σημαίνει ότι είναι ασφαλές. Τα ομοσπονδιακά πρότυπα για τα παρασιτοκτόνα στα τρόφιμα είναι συχνά ξεπερασμένα και δεν βασίζονται στα πιο πρόσφατα ερευνητικά δεδομένα. Και φυσικά, τα πρότυπα για τα φυτοφάρμακα και άλλα χημικά επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από την άσκηση πιέσεων από τη βιομηχανία.

Στην Ελλάδα τώρα, το Υπουργείο Γεωργικής Ανάπτυξης ενέκρινε τη χρήση της γλυφοσάτης και χορήγησε πενταετή άδεια διάθεσης στην αγορά από την 06/3/2018 έως και την 15/12/2023.

Συμπέρασμα:

Καλό είναι, τουλάχιστον για τη βρώμη και τα δημητριακά πρωινού που με τόση σιγουριά καταναλώνουμε ως υγιεινά, να προτιμήσουμε βιολογικά. Η βρώμη είναι μία ανεπεξέργαστη τροφή “θησαυρός” σε θρεπτικά συστατικά, με πολλαπλά αποδεδειγμένα οφέλη για την υγεία και η τιμή της βιολογικής βρώμης σε σχέση με τη συμβατική δεν διαφέρει πολύ. Σας προτείνω λοιπόν να την επιλέγετε!

Αν θέλετε να διαβάσετε περισσότερα για τα βιολογικά προιόντα και για το αν είναι ανώτερα απο τα συμβατικά, καντε κλικ εδω.