Τζίντζερ: μια τροφή θησαυρός

Το τζίντζερ ή αλλιώς πιπερόριζα, είναι μια απο τις πιο θρεπτικές τροφές! Είναι μία ρίζα, πλούσια σε διάφορα χημικά συστατικά, όπως φαινολικές ενώσεις, πολυσακχαρίτες, λιπίδια, οργανικά οξέα και ακατέργαστες ίνες.

Η ευεργετική δράση του τζίντζερ έχει φανεί σε πληθώρα μελετών, αφορά πολλά συστήματα του οργανισμού και οφείλεται κυρίως στις φαινολικές ενώσεις που περιέχει.

Πάμε να δούμε τα ωφέλη του τζίντζερ λίγο πιο αναλυτικά:

Δράση κατά της φλεγμονής

Το τζίντζερ και οι δραστικές του ενώσεις έχουν βρεθεί να βοηθούν στην ανακούφιση της φλεγμονής, ειδικά στις φλεγμονώδεις παθήσεις του εντέρου. Οι δράση αυτή του τζίντζερ σχετίζεται με την ενίσχυση των αντιφλεγμονωδών κυτοκινών και την αναστολή των αντίστοιχων προφλεγμονωδών.

Η έντονη φυσική δραστηριότητα οδηγεί σε αύξηση των επιπέδων φλεγμονής στον οργανισμό. Μελέτη σε δρομείς έδειξε πως η λήψη κάψουλας με 500mg τζίντζερ για 6 εβδομάδες, μετρίασε την αύξηση κυτοκινών που προάγουν τη φλεγμονή (TNF-a, IL-6, IL-1β) μετά την άσκηση.

Αντιμικροβιακή δράση

Το τζίντζερ φαίνεται να περιορίζει την ανάπτυξη διάφορων βακτηρίων, μυκήτων και ιών. Ο σχηματισμός βιοφίλμ απο τα βακτήρια αποτελεί σημαντικό μέρος της διαδικασίας της μόλυνσης και της μικροβιακής αντοχής. Μελέτη διαπίστωσε οτι το τζίντζερ παρεμποδίζει την ανάπτυξη ενός ιδιαίτερα ανθεκτικού στελέχους του Pseudomonas aeruginosa, επηρεάζοντας την ακεραιότητα της μεμβράνης και αναστέλλοντας τον σχηματισμό βιοφίλμ. Συστατικό του τζίντζερ φάνηκε να έχει πιθανή αντιμηκυτιακή δράση έναντι του Aspergillus flavus και να περιορίζει την έκφραση γονιδίων του που σχετίζονται με την παραγωγή αφλατοξινών. Όσον αφορά τους ιούς, το τζίντζερ φάνηκε να παρεμποδίζει την πρόσδεση και είσοδο διάφορων ιών στον ξενιστή.

Δράση κατά διάφορων μορφών καρκίνου

Ο καρκίνος ήταν το αίτιο για 9.6 εκατομμύρια θανάτους το 2018. Διάφορες φυσικές δραστικές ουσίες έχυν μελετηθεί για την αντικαρκινική τους δράση. Πρόσφατα, το τζίντζερ μελετήθηκε εκτενώς για τη δράση του κατά διαφόρων μορφών καρκίνου, όπως αυτόν του μαστού, του τραχήλου, του παχέως εντέρου και του προστάτη. Πιθανός μηχανισμός δράσης είναι μέσω του περιορισμού του πολλαπλασιασμού και της επαγωγής του μηχανισμού απόπτωσης των καρκινικών κυττάρων.

Προστασία του νευρικού συστήματος

Άτομα κυρίως τρίτης ηλικίας έχουν υψηλό ρίσκο για νευροεκφυλιστικές ασθένεις, όπως η νόσος Alzheimer’s και Parkinson’s. Πρόσφατα, αρκετές μελέτες έχουν δείξει πως το τζίντζερ επηρεάζει θετικά την λειτουργία της μνήμης και περιορίζει την έκφραση προ-φλεγμονωδών γονιδίων προστατεύοντας έτσι την περεταίρω εκφύλιση του νευρικού συστήματος.

Καρδιοπροστατευτική δράση

Τα καρδιαγγεικά νοσήματα αποτελούν το No1 αίτιο για πρόωρη θνησιμότητα και υπολογίζεται πως ευθύνονται για 17.9 εκ. θανάτους ετησίως. Η δυσλιπιδαιμία και η υπέρταση αποτελούν γνωστούς παράγοντες κινδύνου. Σειρά μελετών έδειξε πως το τζίντζερ δρα προστατευτικά:

  1. βελτιώνοντας τα επίπεδα λιπιδίων στο αίμα, αυξάνοντας τα επίπεδα της απολιποπρωτεΐνης-Α και HDL-χοληστερόλης και μειώνοντας τα επίπεδα της LDL-χοληστερόλης και
  2. βοηθώντας μέσω της αγγειοδιασταλτικής του δράσης στην ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.

Δράση κατά της παχυσαρκίας

Η παχυσαρκία αποτελεί παράγοντα κινδύνου για πολλές χρόνιες νόσους, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, η υπέρταση και η στεφανιαία νόσος. Μελέτες αναφέρουν πως το τζίντζερ δρα αποτελεσματικά στην διαχείριση και πρόληψη της παχυσταρκίας. Τα βασικά βιοδραστικά συστατικά του (gingerenone A, 6-shogaol, 6-gingerol), φαίνεται να συμμετέχουν στα μεταβολικά μονοπάτια που σχετίζονται με την αναστολή της αδιπογένεσης και την ενίσχυση του καταβολισμού των λιπαρών οξέων.

Αντι-διαβητική δράση

Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μεταβολική διαταραχή που οφείλεται σε περιορισμένη δράση ινσουλίνης, είτε λόγω ανεπάρκειάς της είτε λόγω αντίστασης του οργανισμού σε αυτήν, και χαρακτηρίζεταια απο υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Χρόνια υπεργλυκαιμία οδηγεί στην γλυκοζυλίωση πρωτεΐνών και τη δημιουργία τελικών προιόντων γλυκοζυλίωσης (AGEs). In vitro πείραμα έδειξε πως τα δραστικά συστατικά του τζίντζερ μείωσαν την εξέλιξη των βλαβών που προκαλεί ο σακχαρώδης διαβήτης και περιόρισαν την παραγωγή των AGEs. Τυχαιοποιημένη κλινική μελέτη σε ανθρώπους έδειξε πως η κατανάλωση 2γρ τζίντζερ ημερησίως για περίοδο 2 μηνών μείωσε τα επίπεδα της ινσουλίνης και βελτίωσε τα επίπεδα της ινσουλινοευαισθησίας σε ασθενείς με ΣΔ τύπου 2.

Δράση κατά της ναυτίας

Το τζίντζερ χρησιμοποιείται παραδοσιακά για την αντιμετώπιση γαστρεντερικών παθήσεων και πρόσφατες μελέτες έδειξαν πως μπορεί αποτελεσματικά να βοηθήσει σε συμπτώματα ναυτίας και εμέτου. Η βοηθητική δράση αυτή του τζίντζερ έχει μελετηθεί σε ασθενείς μετά από χημειοθεραπεία ή μετά απο λήψη αντιικής θεραπείας, όπως επίσης και στην πρωινή ναυτία κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου της εγκυμοσύνης.

Προστατευτική δράση έναντι αναπνευστικών διαταραχών

Το τζίντζερ και τα βιοενεργά συστατικά του βοηθούν στο αναπνευστικό, σε περιπτώσεις χρόνιου ή αλλεργικού άσθματος και συνδρόμου ανανευστικής δυσχέρειας (ARDS), με τη μεσολάβησή τους στην χαλάρωση του λείου μυ του αεραγωγού και στον περιορισμό της φλεγμονής.

Πηγή: Bioactive Compounds and Bioactivities of Ginger (Zingiber officinale Roscoe), Foods, June 2019

Θέλεις να διαβάσεις περισσότερα;

Δες τρόπους με τους οποίους μπορείς να εισάγεις το τζίντζερ στη διατροφή σου και την αγαπημένη μου συνταγή για porridge με κουρκουμά και φρέσκο τζίντζερ.