Όλοι οι λόγοι για τους οποίους το χούμους είναι καλύτερο από το τυρι

Αγαπάμε το χούμους! Για τη γεύση του αλλά και τη θρεπτική του αξία, για το πόσο εύκολα φτιάχνεται και το πόσες πολλές είναι οι χρήσεις του στην κουζίνα! Φυσικά και το τυρί είναι αγαπημένη τροφή πολλών ατόμων, και δικαιωματικά δεδομένης της τεράστιας ποικιλίας γεύσεων, αρωμάτων και υφών που προσφέρει.

Αν συγκρίνουμε τα δύο θα βρούμε πολλές ομοιότητες στη σύστασή τους στα βασικά τους μακροθρεπτικά συστατικά.

Για να στηρίξω τον ισχυρισμό μου, αναζήτησα τη θρεπτική αξία του χούμους και του τυριού, χρησιμοποιώντας το database του Chronometer. Για το χούμους, χρησιμοποίησα τη δική μου συνταγή και για το τυρί χρησιμοποίησα τη φέτα, βασικό τυρο-εκπρόσωπο στα ελληνικά νοικοκυριά. Οι συγκρινόμενες ποσότητες είναι:

  • 50g χούμους, που ισοδυναμούν με 2 κουταλιές της σούπας και
  • 40g τυριού, ποσότητα που αντιστοιχεί σε μια μερίδα.

Παρακάτω βλέπουμε τους πίνακες διατροφικής ανάλυσης των δύο, αριστερά της φέτας και δεξιά του σπιτικού μου χούμους:

Παρατηρούμε πως:

  • Και τα δύο τρόφιμα προσφέρουν σχεδόν την ίδια ενέργεια σε θερμίδες.
  • Περιέχουν παρόμοια ποσότητα λιπαρών (8,7g στο χούμους έναντι 9g στη φέτα). Όμως στο χούμους τα λιπαρά είναι κυρίως ακόρεστα-μόλις το 1g στα 8,7g είναι κορεσμένα. Αντιθέτως στο τυρί περισσότερα από τα μισά λιπαρά είναι κορεσμένα (5,3g στα 9g).
  • Αποτελούν και τα δύο καλές πηγές πρωτεΐνης. Το τυρί υπερέχει με 5,7g πρωτεΐνης έναντι των 3,7g του χούμους, η διαφορά όμως είναι μικρή.
  • Όσον αφορά τα μικροθρεπτικά συστατικά, το τυρί περιέχει περισσότερο ασβέστιο (20% της ημερήσιας συστηνόμενης ποσότητας, έναντι 4% για το χούμους), όμως συνδράμει συνάμα στην πρόσληψη σιδήρου και βιταμίνης C. Συγκεκριμένα: μια μερίδα χούμους 50g καλύπτει το 9% της σύστασης σε σίδηρο και το 6% σε βιταμίνη C.

Επίσης:

  • Το τυρί περιέχει: 15,6mg χοληστερόλης, το χούμους: 0g.
  • Το χούμους αποτελεί πηγή φυτικών ινών (3g στη μερίδα των 50g) θρέφοντας την μικροχλωρίδα του εντέρου και συνεισφέροντας στην κάλυψη των ημερήσιων αναγκών (>30g).

Τόνιζω πως ολες οι τροφές, όπως και τα τυρια, έχουν θέση στη διατροφή μας. Οι συστάσεις όμως γίνονται πιο συγκεκριμένες και αυστηρές όταν συνυπάρχει κάποια παθολογία, όπως τα αυξημένα λιπίδια αίματος. Στην περίπτωση αυτή συστήνεται ο περιορισμός της κατανάλωσης κορεσμένων λιπαρών και η αντικατάστασή τους με λιπαρά φυτικής προέλευσης, με ακόρεστη δομή. Για τα άτομα λοιπόν που επιθυμούν μέσω της διατροφής να μειώσουν τα επίπεδα της χοληστερόλης το χούμους μπορεί να δώσει λύσεις και ιδέες αντικαταθιστώντας το πλουσιο σε κορεσμένα λιπαρά τυρί.

Τόσο για την αντιμετώπιση των υψηλών επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα όσο και για αριθμό παθολογικών καταστάσεων σημασία δεν έχει μόνο τι θα βγάλουμε από τη διατροφή αλλά και τι θα εντάξουμε.

Να προτείνω μερικούς τρόπους για να εντάξουμε το χούμους στη διατροφή μας;

  1. Κόβουμε λαχανικά σε sticks, όπως αγγούρι και καρότο, και χρησιμοποίούμε το χούμους σαν dip.
  2. Στον κρητικό ντάκο, την αγαπημένη μας σαλάτα, μπορούμε να αντικαταστήσουμε την ξινομυζήθρα ή τη φέτα με χούμους. Στη βάση τοποθετούμε το κρίθινο παξιμάδι, απο πάνω φρέσκια ψιλοκομμένη ντομάτα, κάππαρη ή ελιές και στην κορυφή δύο γεμάτες κουταλιές σπιτικό χούμους και εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο.
  3. Σε 1 τορτίγια ολικής άλεσης προσθέτουμε 1-2 κουταλιές χούμους μαζί με λίγο πέστο βασιλικού και ψητά λαχανικά, όπως πιπεριά, μανιτάρια καρότο. 
  4. Ψήνουμε στο αντικολλητικό μανιτάρια πλευρώτους με καπνιστή πάπρικα, σκόρδο και αλατοπίπερο και τα προσθέτουμε σε μια πίτα για σουβλάκι. Χρησιμοποιούμε χούμους αντί για τζατζίκι και φτιάχνουμε το πιο ονειρεμένο σπιτικό σουβλάκι μανιταριών.

Σε κάθε μια απο τις παρακάτω επιλογές το χούμους μπαίνει στη θέση του τυριού για να εμπλουτίσει τη γεύση, τη σύσταση του πιάτου, αλλά και την θρεπτική του αξία.

Τόσο για την αντιμετώπιση των υψηλών επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα όσο και για αριθμό παθολογικών καταστάσεων σημασία δεν έχει μόνο τι θα βγάλουμε από τη διατροφή αλλά και τι θα εντάξουμε. Με άλλα λόγια, είναι χρήσιμο να αφαιρούμε τις επιβλαβείς δράσεις ορισμένων τροφών αλλά εξίσου και ίσως πιο σημαντικό είναι να προσθέτουμε τις ευεργετικές ιδιότητες άλλων.

Στο παράδειγμα: τυρί VS χούμους, αφαιρούμε τα κορεσμένα λιπαρά του τυριού, προστατεύοντας τον οργανισμό από την προ-φλεγμονώδη τους δράση, και προσθέτουμε ακόρεστα λιπαρά και φυτικές ίνες, συστατικά γνωστά για την ωφέλιμη δράση τους στην καρδιαγγειακή υγεία.


Στο blog, στην κατηγορία συνταγών “Αλείμματα και dips” υπάρχουν 2 συνταγές για χούμους, από ρεβύθια και φασόλια γίγαντες. Πειραματιστείτε και στείλτε μου τις εντυπώσεις σας στη φόρμα επικοινωνίας!