Πότε ένα γλυκό μπορεί να θεωρηθεί “χωρίς ζάχαρη”;

Βλέπω συνεχώς συνταγές που διαφημίζονται ως “χωρίς ζάχαρη” που όμως έχουν σοκολάτα κουβερτούρα ως ένα από τα βασικά συστατικά τους. Άλλες πάλι φορές βλέπω γλυκά που δεν έχουν ζάχαρη, έχουν όμως μέλι.

Είναι όμως αυτό σωστό; Αν ένα γλυκό περιέχει κουβερτούρα ή μέλι μπορεί να θεωρείται “χωρίς ζάχαρη”;

Ας ξεκινήσουμε από την κουβερτούρα!

Αν διαβάσουμε στο πίσω μέρος μιας συσκευασίας κουβερτούρας θα διαβάσουμε πώς το πρώτο της συστατικό είναι η ζάχαρη! Αυτό σημαίνει ότι είναι το συστατικό με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα. Εφόσον λοιπόν η κουβερτούρα περιέχει ζάχαρη, τότε και τα γλυκά που την περιέχουν είναι και αυτά πηγή ζάχαρης.

Το δεύτερο επίμαχο συστατικό; Το μέλι.

Το μέλι αποτελείται κυρίως από νερό και τα σάκχαρα γλυκόζη και φρουκτόζη. Ταυτόχρονα αποτελεί πηγή ενζύμων, αμινοξέων, βιταμινών του συμπλέγματος Β, βιταμίνης C, μετάλλων και αντιοξειδωτικών. Η περιεκτικότητα αυτών των συστατικών όμως ειναι ιδιαίτερα μικρή (ίχνη) και για να θεωρηθεί το μέλι καλή πηγή τους πρέπει να καταναλώσουμε πολύ μεγάλη ποσότητα. Αυτό βέβαια δεν προτείνεται, καθώς τότε θα λάβουμε μεγάλη ποσότητα από απλά σάκχαρα που το μέλι περιέχει.

Άλλα συστατικά που μπαίνουν σε γλυκά και αποτελούν πηγή απλών σακχάρων είναι το έτοιμο ταχίνι με κακάο, το σιρόπι σφενδάμου ή αγαύης, η ζάχαρη καρύδας και η φρουκτόζη.

Να ξεκαθαρίσουμε το εξής: δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα αν τρώμε σοκολάτα ή μια μικρή ποσότητα μελιού ή άλλων πηγών απλών σακχάρων ακόμα και καθημερινά καθώς και αυτά τα συστατικά μπορούν να είναι μέρος της διατροφής μας! Μάλιστα, η μαύρη σοκολάτα αποτελεί εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών, ψευδαργύρου και, ας μην την ξεχνάμε, απόλαυσης!

Και τότε που είναι το κακό;

Το κακό είναι ότι ένας τέτοιος ισχυρισμός μπορεί να είναι παραπλανητικός. Μπορεί να μπερδέψει έναν άνθρωπο με διαταραχές ρύθμισης σακχάρου ή έναν άνθρωπο που προσπαθεί να κρατήσει σε χαμηλά επίπεδα τη ζάχαρη στη διατροφή του. Και τέλος τέλος, είναι ένας λάθος ισχυρισμός.

Πότε ένα γλυκό είναι χωρίς ζάχαρη;;

Ένα γλυκό μπορεί δικαίως να θεωρηθεί “χωρίς ζάχαρη όταν έχει χουρμάδες ως πηγή γλύκας, μπανάνα, γλυκοπατάτα ή άλλες τροφές με φυσική γλυκά στην ακατέργαστη μορφή τους. “Χωρίς ζάχαρη” μπορούν επίσης να θεωρηθούν γλυκά που περιέχουν τεχνητά ή φυσικά γλυκαντικά όπως η ασπαρτάμη ή η στέβια. Αλλά από την άλλη, δεν μας αρέσει καθόλου η επίδραση των γλυκαντικών στην εντερική μας μικροχλωρίδα αλλά για αυτό θα μιλήσουμε σε ένα επόμενο άρθρο.