Μπανάνα: η παρεξηγημένη

H μπανάνα μας διδάσκει πως ποτέ μα ποτέ δεν πρέπει να κρίνουμε τις τροφές μόνο από ένα συστατικό τους. Αν είχα 1 ευρώ για κάθε φορά που έχω ακούσει πως η μπανάνα έχει πολλή ζάχαρη και παχαίνει, θα ήμουν πολύ πολύ πλούσια!

Αν σας έλεγα πως η φρουκτόζη είναι ένα μόνο από τα 600 (τουλάχιστον) συστατικά της μπανάνας; Και το κάλιο! Το κάλιο είναι ένα ακόμα διάσημο συστατικό της μπανάνας. Η μπανάνα όμως δεν είναι μόνο φρουκτόζη και κάλιο!

  • Η μπανάνα περιέχει μεγάλο αριθμό βιοδραστικών ενώσεων, όπως φαινολικές ενώσεις (κατεχίνες), καροτενοειδή, βιογενείς αμίνες και φυτοστερόλες με πολλαπλά οφέλη για την υγεία μας. Μερικά από αυτά; Η καταπολέμηση του οξειδωτικού στρες, η μείωση του κινδύνου για χρόνιες εκφυλιστικές νόσους και διάφορες μορφές καρκίνου όπως και η προστασία του καρδιαγγειακού συστήματος.
  • Επίσης αποτελεί τροφή πολυ βοηθητική στην υγεία του εντέρου. Περιέχει πηκτίνες και ανθεκτικό άμυλο (ειδικά η άγουρη μπανάνα), συστατικά που δρουν ως πρεβιοτικά και υποστηρίζουν την ανάπτυξη ευεργετικών βακτηρίων του εντέρου. Οι ίνες αυτές ζυμώνονται σε βουτυρικό οξύ, ένα λιπαρό οξύ βραχείας αλύσσου που προάγει την υγεία του εντέρου.
  • Ο γλυκαιμικός δείκτης της μπανάνας δεν είναι υψηλός, καθώς κατατάσσεται στις μεσαίες θέσεις. Το στάδιο της ωρίμανσης παίζει ρόλο και γι αυτό άτομα με διαταραχές στη ρύθμιση του σακχάρου τους καλό είναι να καταναλώνουν ελαφρώς πιο άγουρες μπανάνες.

Ένας από τους λόγους που εγω αγαπώ τη μπανάνα είναι γιατί μπορεί άνετα να αντικαταστήσει τη ζάχαρη σε πολλές συνταγές! Δίνει γλυκιά και κρεμώδη γεύση σε ένα σωρό γλυκίσματα φέρνοντας πακέτο και τις 600 (τουλάχιστον) φυτοχημικές της ουσίες! Νόμιζω είναι ένα εξαιρετικό deal.

Αγαπημένη συνταγή: παγωτό χωρίς ζάχαρη με βασικό υλικό την μπανάνα.