Γνώρισε το κεφίρ γάλακτος

To κεφίρ παρασκευάζεται όταν μέσα στο ζωικό γάλα προσθέσουμε κεφιρόκκοκους, σπόροι που μοιάζουν με μικρά κουνουπιδάκια μέσα στους οποίους κατοικούν διάφορα βακτήρια και μύκητες. Οι μικροοργανισμοί τρώνε από τα συστατικά του γάλακτος και παράγουν μεταβολίτες που πήζουν ελαφρώς το κεφίρ και το κάνουν ήπια ξινό. Κατά την ολοκλήρωση της ζύμωσης το προιόν στραγγίζεται και διαχωρίζεται από τους σπόρους. Το έτοιμο προιόν είναι έτοιμο για κατανάλωση και οι σπόροι συνεχίζουν τη ζύμωση δοχείο σε φρέσκο γάλα.

Κατά τη ζύμωση τα βακτήρια του γαλακτικού οξέος τρώνε τη λακτόζη και παράγουν γαλακτικό οξύ. Συνεπώς το κεφίρ, ειδικά αν έχει υποστεί πολύωρη ζύμωση, δεν περιέχει λακτόζη. Παράγεται επίσης ένα εύρος οργανικών οξέων που δίνουν στο κεφίρ μια χαρακτηριστική αψάδα. Η γεύση του μοιάζει ξένη για τον πρωτάρη που το δοκιμάζει, αλλα συνηθίζεται και στην πορεία αγαπιέται!

Στο σουπερμάρκετ υπάρχουν πλέον προιόντα κεφίρ από διάφορες εταιρείες. Δοκίμασε το κατσικίσιο κεφίρ που ειναι πιο κρεμώδες και εύπεπτο. Σαφώς το καλύτερο ειναι να το φτιάξεις μόνος στο σπίτι καθώς η καλλιέργεια ειναι πιο “άγρια” και αποτελείται από ένα πλουσιότερο οικοσύστημα μικροοργανισμών. Το μόνο που χρειάζεσαι ειναι μια καλλιέργεια κεφίρ, η οποία μοιράζεται συνήθως από χέρι σε χέρι (υπάρχει ομάδα στο FB στην οποία μπορείς να γραφτείς για να γίνεις και εσύ κεφιρογονιός) και όρεξη για να φροντίζεις ένα έξτρα κατοικίδιο στο σπίτι.

Προβιοτικά:

Το κεφίρ αποτελεί πολύ καλύτερη πηγή προβιοτικών σε σύγκριση με το γιαούρτι. Τόσο γιατί οι μικροοργανισμοί ειναι περισσότεροι σε αριθμό (ένα ποτήρι καλοζυμωμένο κεφίρ μπορεί να περιέχει και 1 τρισεκατομμύριο μικροοργανισμούς-το καλύτερο προβιοτικό της αγοράς έχει 450 δις) αλλά και γιατί στο κεφίρ βρίσκεις πολλά περισσότερα είδη, κυρίως βακτηρίων του γαλακτικού οξέος (Lactobacillus), του οξικού οξέος (Acetobacter) και περισσότερα από 23 είδη ζυμομυκήτων και μυκήτων.

Οφέλη:

Απο προσωπική εμπειρία: τέλειο, υγιές, λαμπερό δέρμα.
Αλλα καταγεγραμμένα οφέλη:

  • Αντιμετώπιση δυσκοιλιότητας/ευερέθιστου
  • Μείωση επιπέδων χοληστερόλης/σακχάρου
  • Αντικαρκινική δράση
  • Ενίσχυση ανοσοποιητικού

Πηγή:
PMID: 26579086