Πόσο υγιεινό είναι το λάδι καρύδας;

Είναι άραγε το λάδι καρύδας “superfood” ή “δηλητήριο”;

Το λάδι καρύδας είναι σίγουρα μια πολύ δημοφιλής τροφή που συγκεντρώνει αρκετη αμφισβήτηση όσον αφορά στα οφέλη του, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε κορεσμένα λιπαρά (87%).

Το ενδιαφέρον με το λάδι καρύδας είναι πως παρά την υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, φαίνεται να προκαλεί ναι μεν αύξηση στα επίπεδα της «κακής» LDL-χοληστερόλης αλλά ταυτόχρονα βοηθά στην αύξηση των επιπέδων της «καλής»HDL χοληστερόλης, όπως έδειξε πολύ σύγχρονη μετα-ανάλυση.

Θεωρία που ίσως εξηγεί αυτά τα αποτελέσματα είναι το προφίλ των κορεσμένων λιπαρών. Υπάρχουν πολλών τύπων κορεσμένα λιπαρά, ανάλογα με τον αριθμό των ατόμων άνθρακα στο μόριο τους. Το λάδι καρύδας αποτελείται κατά 45% από λαυρινικό οξύ (lauric acid), που πιθανώς ευθύνεται για την ευεργετική δράση του ελαίου στα επίπεδα της HDL. Το λαυρινικό οξύ ανήκει την κατηγορία των MCTs (μέσης αλύσου τριγλυκεριδίων). Τα MCTs προσπερνούν το λεμφικό σύστημα και μεταβολίζονται απευθείας απο το συκώτι που τα μετετρέπει σε κετόνες, τις οποίες το σώμα χρησιμοποιεί ως γρήγορη πηγή ενέργειας. Μελέτη έδειξε πως η κατανάλωση MCTs μάλιστα προκάλεσε αύξηση την ημερήσια ενεργειακή κατανάλωση κατα 5%. H κατανάλωση των MCTs έχει συσχετισθεί με μείωση στο σωματικό βάρος και το ποσό του ενδοκοιλιακού λίπους, χωρίς κάποια φανερή επίδραση στον καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Μελετάται επίσης πιθανή ευεργετική δράση του έλαιου καρύδας στην αντιμετώπιση της νόσου Alzheimer. Η γλυκόζη είναι η βασική πηγή ενέργειας για τον εγκέφαλο και σε άτομα με Alzheimer η ικανότητα του εγκεφάλου να χρησιμοποιήσει τη γλυκόζη μπορεί να περιοριστεί. Η θεωρία είναι λοιπόν πως τροφοδοτώντας τον ασθενή με τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, όπως το λάδι καρύδας, αυτός θα οδηγηθεί σε “κέτωση”, κατάσταση κατά την οποία ο οργανισμός χρησιμοποιεί κετόνες ως βασική πηγή ενέργειας, και όχι γλυκόζη. Μπορεί να βγάζει νόημα στη θεωρία, αλλά υπάρχει πολύ λίγη βιβλιογραφία που να την υποστηρίζει. Μία μελέτη ανέδειξε κάποια ενισχυτική δράση στη λειτουργία της μνήμης, μετά την χρήση συμπληρωμάτων MCTs. Περιμένουμε λοιπόν από αυτόν τον ερευνητικό τομέα να μας δώσει περισσότερες απαντήσεις πάνω στο θέμα αυτό.

Η χρήση του βούτυρου καρύδας φυσικά δεν περιορίζεται μόνο ως τρόφιμο. Εκτεταμένη χρήση του γίνεται σε καλλυντικά, για τη φροντίδα των μαλλιών του δέρματος, αλλά και της στοματικής υγιεινής. Εχει μελετηθεί η βοηθητική δράση του ελαίου ως ενυδατική ουσία σε περιπτώσεις ήπιου εκζέματος, στα μαλλιά φαίνεται να προσφέρει ήπια προστασία έναντι της UV ακτινοβολίας (20%), και έχει φανεί πως το βασικό λιπαρό του οξύ, το λαυρινικό, παρουσιάζει αντιμικροβιακή δράση.

Τips: Επιλέξτε έξτρα παρθένο λάδι καρύδας, και αποφύγετε brands που περιέχουν μερικώς υδρογονωμένα λιπαρά. Φυλάξτε σε δροσερό σημείο. Το λάδι καρύδας είναι συμπαγές σε θερμοκρασία δωματίου αλλά υγροποιείται σε λίγο υψηλότερες θερμοκρασίες. H στερεά υφή του αλλά και το υπέροχο άρωμά του, του δίνει χρήσιμες ιδιότητες στη μαγειρική και ζαχαροπλαστική. Στην αγορά θα βρείτε δύο είδη ελαίου καρύδας: 1. το ωμό, ανεπεξέργαστο, 2. αυτό απο το οποίο έχει αφαιρεθεί το άρωμα της καρύδας. Το δεύτερο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συνταγές που το έντονο (αγαπημένο μου) άρωμα της καρύδας δεν είναι επιθυμητό.

ΤΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ:
Το έλαιο καρύδας είναι σίγουρα μια επεξεργασμένη τροφή και είναι να καταναλώνεται με μέτρο. Να θυμάστε πως πάντα είναι προτιμότερο να επιλέγουμε τις ολόκληρες, ανεπεξέργαστες τροφές, πχ. καρύδα>έλαιο καρύδας, ελιές>ελαιόλαδο. Η σύσταση του World Health Organisation για τα κορεσμένα λιπαρά, χωρίς να προσδιορίζει την προέλευση, είναι αυτά να μην ξεπερνούν το 10% της συνολικής ενεργειακής πρόσληψης, η οποία για άτομα που ακολουθούν μια μεσογειακή, κατα βάση φυτική διατροφή είναι δύσκολο να ξεπεραστεί. Αν λοιπόν σας αρέσει το λάδι καρύδας, μπορείτε να το καταναλώνετε με σύνεση, έχοντας στο νου σας το τι θα δείξουν τα μελλοντικά ερευνητηκά δεδομένα.