“Η κρυφή γοητεία του εντέρου”: γιατί λάτρεψα αυτό το βιβλίο

Θα μπορούσες να πεις πως είμαι λιγάκι geek όσον αφορά στο έντερο! Το έντερο με συναρπάζει! Το βιβλίο “Η κρυφή γοητεία του εντέρου” για το οποίο θα σας μιλήσω ήταν δώρο απο τον φίλο μου και η χαρά μου όταν το έλαβα καταλαβαίνετε πως ήταν μεγάλη.

Το γαστρεντερικό μας έχει εξαιρετικά πολύπλοκη φυσιολογία –το ήξερες ότι εσωτερικά έχει εκατομμύρια λάχνες και μικρολάχνες που αν η συνολική του επιφάνεια εξομαλυνόταν θα έφτανε σε μήκος τα 7 χιλιόμετρα;– και φιλοξενεί ένα ολόκληρο οικοσύστημα απο μικροοργανισμούς –100 τρισεκατομμύρια μικροοργανισμούς απο 1000 διαφορετικά είδη. Πέρα από την πέψη και την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών έχει μια πολυσύνθετη λειτουργία στο ανοσοποιητικό μας σύστημα και μπορεί επίσης να επικοινωνεί με άλλα όργανα όπως το δέρμα, τον εγκέφαλο και το καρδιαγγειακό. Οι “πεταλούδες στο στομάχι” που νιώθουμε όταν έχουμε άγχος είναι κάτι παραπάνω απο ένα απλό αίσθημα τελικά.

Το βιβλίο “Η κρυφή γοητεία του εντέρου” της Γερμανίδας γιατρού Giulia Enders το λάτρεψα! Εξηγεί με κατανοητό και απολαυστικό τρόπο την πολυδιάστατη λειτουργία ενός απο τα πιο παρεξηγημένα όργανα στο σώμα μας. Δίνει από πολύτιμη πληροφορία για την εντυπωσιακή φυσιολογία του εντέρου και την διαδικασία της πέψης μέχρι οδηγίες για το πώς να κάνουμε “κακάκια” πιο αποτελεσματικά! Περιγράφει τη σχέση της μικροχλωρίδας του εντέρου, που είναι ένα έξτρα όργανο στο σώμα μας βάρους 2 κιλών, με τα συναισθήματα και την ψυχική μας υγεία και εξηγεί πώς ένα “δυστυχισμένο” έντερο μπορεί να κάνει έναν δυστυχισμένο άνθρωπο. Η εικονογράφηση απο την αδερφή της συγγραφέως, Jill Enders, είναι επίσης εξαιρετική.

Αυτές και πολλές ακόμα πολύτιμες γνώσεις κέρδισα διαβάζοντάς το (ο φίλος μου είχε βαρεθεί να τον φωνάζω απο το δίπλα δωμάτιο για να του διαβάσω ένα ακόμα απόσπασμα που μου φάνηκε ενδιαφέρον)! Μέσω της διατροφής μας έχουμε έλεγχο στο τι θα “ταίσουμε” το έντερο και τα τρισεκατομμύρια μικροσκοπικά κατοικίδια που ζουν σε αυτό. Ε λοιπόν αυτό είναι που με συναρπάζει περισσότερο. Μου αρέσει να γνωρίζω με ποιόν τρόπο οι επιλογές μου έχουν αντίκτυπο στην υγεία μου. Η γνώση αυτή μου δίνει κίνητρο για να εδραιώνω τις καλύτερες δυνατές συνήθειες για εμένα.

Δεν θα πω άλλα, να το διαβάσετε!

“Η κρυφή γοητεία του εντέρου” ή στα αγγλικά: “Gut: The Inside Story of Our Body’s Most Underrated Organ” της Giulia Enders (κόστος κάπου στα 11 ευρώ).