Οι αρχές του HAES (Health Αt Εvery Size)

Πηγή: ASDAH (Association for Size Diversity and Health)

Το Health At Every Size (HAES) είναι ένα κίνημα που επιδιώκει να απομακρύνει την προσοχή από την απώλεια βάρους ως μοναδικό μέσο για επίτευξη υγείας και ευεξίας. Στόχος του να χαράξει έναν δρόμο αποδοχής προς τη διαφορετικότητα του κάθε σώματος, η οποία έχει τη δύναμη να δώσει κίνητρο για θετικές αλλαγές στον τρόπο ζωής.

Το Health At Every Size (HAES) – υγεία σε όλα τα μεγέθη– είναι μια προσέγγιση που προωθεί την υγεία και την ευεξία ανεξάρτητα από το μέγεθος του σώματος. Ο ASDAH (Association for Size Diversity and Health) είναι μια οργάνωση που υποστηρίζει το HAES και προωθεί την αναγνώριση της διαφορετικότητας του μεγέθους και της υγείας. Επιγραμματικά, οι βασικές αρχές του HAES σύμφωνα με τον ASDAH περιλαμβάνουν:

  1. Tα σώματα διαφέρουν σε σχήμα, μέγεθος και λειτουργία και όλα τα σώματα αξίζουν σεβασμό και φροντίδα ανεξαρτήτως μεγέθους.
  2. Η χονδροφοβία και το στίγμα βάρους πλήττει την υγεία και την ευημερία των ατόμων με μεγαλύτερο σωματότυπο. Η αποδοχή των σωμάτων όλων των μεγεθών ύψιστης σημασίας για την ψυχική και σωματική ευεξία.
  3. Η προώθηση της υγείας πρέπει να γίνεται μέσω πρακτικών που είναι βιώσιμες, ευχάριστες και ενδυναμώνουν το άτομο, ανεξάρτητα από το μέγεθος του σώματος.
  4. H φροντίδα πρέπει να παρέχεται σε όλους, μακριά από προκαταλήψεις βάρους, να συμπεριλαμβάνει άτομα όλων των μεγεθών και να μην επηρεάζεται από το αν το άτομο συμμορφώνεται ή όχι με τις συστάσεις υγείας.

Η υγεία είναι ανθρώπινο δικαίωμα για άτομα κάθε μεγέθους, συμπεριλαμβανομένων αυτών που βρίσκονται στο υψηλότερο άκρο του φάσματος μεγεθών.

Άνθρωποι κάθε μεγέθους έχουν δικαίωμα στην υγειονομική περίθαλψη χωρίς εξαίρεση. Η πρόσβαση των ατόμων με μεγαλύτερο σωματότυπο σε συμπονετική και συμπεριληπτική υγειονομική περίθαλψη δεν πρέπει να εξαρτάται από την επίτευξη ενός συγκεκριμένου Δείκτη Μάζας Σώματος (BMI), την προσπάθεια απώλειας βάρους, και/ή την επιδίωξη της υγείας ως αξία ή στόχο.

Η ευημερία, η φροντίδα και η θεραπεία είναι αγαθά που είναι τόσο συλλογικά όσο και βαθιά προσωπικά.

Δεδομένου ότι η υγεία υπάρχει σε ένα διηνεκές και διαφοροποιείται με τον χρόνο και τις συνθήκες για κάθε άτομο, το HAES στοχεύει στην εστίαση στην ευημερία, τη φροντίδα και τη θεραπεία. Αυτοί είναι πόροι από τους οποίους όλοι μπορούμε να αντλήσουμε για να καλύψουμε τις ανάγκες μας. Και έχουμε δικαίωμα να λαμβάνουμε αυτούς τους πόρους από άλλους και αντίστροφα. Η φροντίδα της κοινότητας και η αλληλοβοήθεια είναι καίριας σημασίας. Οι παροχείς και υποστηρικτές του Health at Every Size πρέπει να εργαστούν για την δημιουργία και προώθηση των συνθηκών που υποστηρίζουν την ευημερία, όπως η περιβαλλοντική φροντίδα, ο καθαρός αέρας και νερό, η ισότιμη πρόσβαση στην τροφή και πολλά άλλα. Κάθε άτομο είναι ειδήμον του δικού του σώματος και πρέπει να έχει το δικαίωμα να παίρνει αυτόνομες αποφάσεις σχετικά με την υγεία και την ευημερία του, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου με τον οποίο αξιολογεί ή προτεραιοποιεί την υγεία ανάμεσα σε όλες τις άλλες σημαντικές πτυχές που απαρτίζουν μια ζωή.

Η φροντίδα υγείας είναι πλήρης μόνο όταν είναι ελεύθερη από στίγμα βάρους και χονδροφοβία και προσφέρεται έχοντας υπόψιν τα άτομα όλων των μεγεθών.

Οι αντι-παχυσαρκικές προκαταλήψεις και η χονδροφοβία είναι επιβλαβείς για την υγεία και την ευημερία όλων των ατόμων, ιδιαίτερα των ατόμων με μεγαλύτερο σώμα. Όταν η έρευνα, οι πολιτικές υγείας, η εκπαίδευση στην υγεία και η παροχή φροντίδας δεν συμπεριλαμβάνει το πλήρες ανθρώπινο φάσμα μεγεθών, βλάπτει τα άτομα κάθε μεγέθους και αντιτίθεται στο HAES. Εκείνοι που παρέχουν φροντίδα ευθυγραμμισμένοι στο πλαίσιο του HAES πρέπει να αγωνίζονται για την κατάργηση των αντι-παχυσαρκικών προκαταλήψεων τόσο προσωπικά όσο και συστημικά προκειμένου να παρέχουν φροντίδα σε όλα τα σώματα.

Η υγεία είναι μια κοινωνικοπολιτική κατασκευή που αντανακλά τις αξίες της κοινωνίας.

Το πώς η κοινωνία μας ορίζει την υγεία έχει ρίζες στην λευκή υπεροχή, τον ρατσισμό και το healthism. Όσο οι αξίες της κοινωνίας μας κατευθύνονται περισσότερο προς την συλλογική απελευθέρωση, έχουμε τη ευκαιρία να εξετάσουμε κριτικά και να επαναπροσδιορίσουμε την υγεία, την ασθένεια και την νόσο. Παρόλα αυτά, ανεξάρτητα από τον ορισμό της υγείας, η πρόσβαση του ατόμου στη φροντίδα δεν πρέπει ποτέ να εξαρτάται από την υγειονομική κατάσταση της κοινότητας στην οποία ανήκει, τους στόχους υγείας που έχει ή τη συμμόρφωσή του με τις συστάσεις υγείας.

Συμπερασματικά:

Το Health At Every Size (HAES) είναι ένα κίνημα/προσέγγιση που επιδιώκει να απομακρύνει την προσοχή από την απώλεια βάρους ως μοναδικό μέσο για επίτευξη υγείας και ευεξίας. Στόχος του να χαράξει έναν δρόμο αποδοχής προς τη διαφορετικότητα του κάθε σώματος, η οποία έχει τη δύναμη να δώσει κίνητρο για θετικές αλλαγές στον τρόπο ζωής.