Tips για να κάνεις τη γυμναστική σου απολαυστική

Ήρθε ο Σεπτέμβρης που σαν μια δεύτερη Πρωτοχρονιά είναι η τέλεια περίοδος για νέα ξεκινήματα και νέους στόχους που έχουν να κάνουν με το σώμα και το μυαλό! Ένας από τους δικούς μου στόχους είναι να κάνω λίγο πιο συστηματικά γυμναστική. Ανέκαθεν ήμουν δραστήριο άτομο αλλά ποτέ δεν έμεινα σταθερή σε κάποια ρουτίνα άσκησης, εκτός και αν αυτή αφορούσε χορό. Έχω περάσει από το μπαλέτο, το σύγχρονο χορό και τους παραδοσιακούς χορούς, στην authentic jazz και το lindy hop. Σκέφτομαι πως αυτό που με κρατάει στον χορό, σε διάφορα είδη αυτού ανά τα χρόνια, είναι καθαρά η διασκέδαση! Συμπεραίνω πως αυτό είναι να βρει κανείς στη ρουτίνα της φυσικής του άσκησης ώστε να την ενσωματώσει μακροπρόθεσμα στη ζωή του.

Αν είσαι ο τύπος που “βαριέται” την άσκηση και ενώ έχει προσπαθήσει πολλές φορές να την ξεκινήσει, αυτή δεν κατάφερε να “κολλήσει” στον τρόπο ζωής του, αυτό το άρθρο είναι για σένα.

Η “κουλτούρα της δίαιτας” έχει συνεισφέρει στην σύνδεση της φυσικής δραστηριότητας με την απώλεια βάρους και την βελτίωση της εμφάνισης του σώματος. Το να κάνει κανείς γυμναστική με μόνο σκοπό την εμφάνιση οδηγεί συνήθως σε εκνευρισμό, εξάντληση, απογοήτευση και τελικά σε εγκατάλειψη του προγράμματος. Καθώς τα αποτελέσματα θέλουν χρόνο για να φανούν. Το ίδιο ισχύει και για το πρόγραμμα της διατροφής.

Η άσκηση όμως είναι πολλά περισσότερα από ένα μέσο να αλλάξουμε το σώμα μας. Αν μεταφέρουμε το focus από την αλλαγή της εξωτερικής μας εμφάνισης στην βελτίωση της φυσικής μας, νοητικής και συναισθηματικής κατάστασης, μπορούμε να αλλάξουμε πραγματικά την οπτική με την οποία βλέπουμε τη φυσική δραστηριότητα.

Θα σας δώσω λοιπόν κάποια tips, ώστε να δείτε την άσκηση λίγο πιο φιλικά με σκοπό να τη βάλετε στη ζωή σας και στο τέλος (ποιος ξέρει;) να την απολαύσετε!

Άσκηση Vs Κίνηση

Θα δείτε πως συχνότερα χρησιμοποιώ την λέξη “κίνηση” αντί για “άσκηση”. Μόνο με αυτήν την μικρή αλλαγή μπορεί να αλλάξει η οπτική από την οποία βλέπουμε την φυσική δραστηριότητα. Η “άσκηση” μπορεί ευκολότερα να συσχετισθεί με την προσπάθεια, την πειθαρχία, τις στερήσεις και τις θυσίες που στοχεύουν στον έλεγχο του βάρους. Αντίθετα, “κίνηση” είναι ό,τι μας σηκώνει από το κρεβάτι ή τον καναπέ και μπορεί να πάρει πολλές μορφές. Δεν υπάρχει λάθος τρόπος κίνησης, οποιαδήποτε κίνηση μετράει!

“Όλα ή τίποτα”

Έχει τύχει να μεταπηδήσεις από την καθημερινή γυμναστική στο απόλυτο τίποτα; Έχει τύχει να χάσεις μια προπόνηση και ως αποτέλεσμα να αφήσεις όλη την εβδομάδα να κυλήσει χωρίς να γυμναστείς; Έχεις αποφασίσει να εγκαταλείψεις την ιδέα της κίνησης απλά επειδή δεν έχεις αρκετό χρόνο για να την προγραμματίσεις 3-4 φορές/εβδομάδα;

Ίσως ο τρόπος σκέψης σου όσον αφορά στην κίνηση να εμπεριέχει το “όλα η τίποτα”.

Αυτός είναι ένας πολύ κοινός τρόπος να σκεφτόμαστε τόσο την γυμναστική όσο και τη διατροφή. Η κουλτούρα της δίαιτας μας έχει κάνει να πιστεύουμε πως πρέπει να γυμναζόμαστε καθημερινά και να ακολουθούμε μια ιδανική διατροφή ώστε να είμαστε πραγματικά υγιείς. Και πως οτιδήποτε απέχει έστω και λίγο από αυτό το πρότυπο, δεν έχει απολύτως κανένα νόημα. Αυτό βέβαια είναι πολύ μακριά από την πραγματικότητα.

Ας παραλληλίσουμε λιγάκι την άσκηση με τη διατροφή. Για να ακολουθήσουμε ένα πρότυπο διατροφής μακροπρόθεσμα, είναι προαπαιτούμενο το να το απολαμβάνουμε. Σαφώς θα ξεφύγουμε από το πρόγραμμα, θα κάνουμε λάθη, θα απολαύσουμε τροφές λιγότερο υγιεινές, θα επανέλθουμε. Αυτό που μετράει είναι το τι κάνουμε στην καθημερινότητά μας και όχι στις ειδικές περιστάσεις. Αυτό που δίνει το τελικό αποτέλεσμα είναι το σύνολο των συνηθειών μας, ο “μέσος όρος” και όχι η μια ακραία τιμή. Μια κακή ημέρα δεν έχει τη δύναμη να αλλάξει το αποτέλεσμα της διατροφής μας στην υγεία και το βάρος μας. Επομένως δεν πρέπει να μας προκαλεί ενοχές ή άλλα αρνητικά συναισθήματα. Θέλουμε απλά να έχουμε περισσότερες καλές μέρες από κακές. Τελικά, υιοθετούμε μια καλή ρουτίνα φαγητού, γεμάτη με τροφές που μας ωφελούν γιατί έτσι νιώθουμε όμορφα και γιατί η ζωή μας αλλάζει προς το καλύτερο.

Γιατί να μην ισχύει το ίδιο για την φυσική δραστηριότητα;

Πώς να κάνεις τη ζωή σου καλύτερη μέσω της άσκησης:

Αυτές είναι οι συμβουλές μου για να γίνει η γυμναστική πηγή χαράς και ευχαρίστησης και όχι ακόμη μια πηγή καταπίεσης.

Ξέχνα τις θερμίδες

Σταμάτα να βλέπεις την κίνηση ως έναν τρόπο να “κάψεις θερμίδες”. Αυτός ο τρόπος σκέψης επηρεάζει αρνητικά την σχέση σου τόσο με την άσκηση όσο και το φαγητό. Εστίασε στην χαρά που σου δίνει η φυσική δραστηριότητα ως ασχολία, στο αίσθημα δύναμης, ευκινησίας, ενέργειας και ευεξίας που χτίζεις με αυτήν. Βρες μια μορφή κίνησης που σε ευχαριστεί, που σε κάνει να περνάς καλά, που ταιριάζει στο σώμα και την ιδιοσυγκρασία σου. Μόνο έτσι θα την βάλεις στη ζωή σου μακροπρόθεσμα ως κάτι που σε βοηθάει να έχεις καλύτερη ποιότητα ζωής και όχι σαν ένα μέρος της προσπάθειάς σου να ρυθμίσεις το βάρος σου.

Άλλαξε την οπτική σου

Συνεχίζοντας από τα παραπάνω, προσπάθησε να δεις την άσκηση ως ένα μέσο αυτοφροντίδας. Είναι αδιαμφισβήτητα τα οφέλη της άσκησης στην ψυχική και τη σωματική υγεία. Δώσε προσοχή και έμφαση σε αυτά! Προσπάθησε να δεις μετά από κάθε προπόνηση πώς αλλάζει η ενέργεια και η ψυχολογία σου. Νιώθεις ότι σου κάνει καλό; Νιώθεις ότι κερδίζεις από αυτήν; Σε βοηθάει να μην πονάς; Να έχεις ζωντάνια και ενεργητικότητα μέσα στην ημέρα σου;

Πάρε χαρά από τις “μικρές νίκες”

Κάθε τι καινούριο που καταφέρνουμε με το σώμα μας είναι μια “μικρή νίκη” που μπορεί δυνητικά να μας δώσει χαρά, ικανοποίηση και υπερηφάνεια. Κατάφερες να ποδηλατίσεις μέχρι τη δουλειά χωρίς να σταματήσεις; Κατάφερες να σηκώσεις λίγο παραπάνω βάρος στην προπόνηση αντιστάσεων; Κατάφερες να ακουμπήσεις τα δάχτυλα των ποδιών σου; Να στηριχτείς στα χέρια σου; Να περπατήσεις με ταχύ ρυθμό άλλο ένα δεκάλεπτο;

Πόσο πολύτιμο είναι να επιβραβεύουμε τον εαυτό μας για όσα πετυχαίνει και πόσο πιο σπάνια βρίσκουμε τέτοιες ευκαιρίες όσο μεγαλώνουμε; Μια τέτοια μικρή νίκη μπορεί να φτιάξει την ημέρα μας και όσο εντάσσουμε συστηματικά την κίνηση στην καθημερινότητά μας τόσο πιο πολλές οι ευκαιρίες να νικάμε.

Απόφυγε το σκεπτικό “όλα ή τίποτα”

Δεν χρειάζεται να προπονείσαι σκληρά κάθε μέρα για να θεωρήσεις πως γυμνάζεσαι. Είναι απόλυτα οκ κάποιες ημέρες να είσαι λιγότερο active από κάποιες άλλες. Είναι οκ να δίνεις στο σώμα χρόνο για αποκατάσταση και ξεκούραση. Είναι οκ να χάσεις μια προπόνηση επειδή προτιμάς να πας για καφέ ή απλά επειδή βαριέσαι.

Κάθε κίνηση μετράει

Είναι υπέροχο να επιλέξεις να πάρεις το ποδήλατο αντί για το αυτοκίνητο, τις σκάλες αντί για το ασανσέρ. Ακόμα και 15 λεπτάκια κίνησης μπορούν να ωφελήσουν την υγεία. Μπορούν να ανεβάσουν τους παλμούς και τα επίπεδα ενδορφινών.

Αντί να πιέζεις τον εαυτό σου να γυμναστεί για μία συνεχόμενη ώρα, σπάσε την προπόνηση σε μικρότερα κομμάτια. Για παράδειγμα, μπορείς να ξεκινήσεις την ημέρα σου με 15 λεπτά yoga και αργότερα να ποδηλατίσεις για τη δουλειά. Μπορείς να τρέξεις για ένα εικοσάλεπτο και αργότερα μέσα στην ημέρα να κάνεις μια χαλαρωτική συνεδρία stretching. Αν μια μέρα δεν έχεις ευκαιρία και χρόνο για προπόνηση, μπορείς να κάνεις έναν ήρεμο βραδινό περίπατο. Η άσκηση δεν είναι ανάγκη να διαρκεί πολύ για να μετράει.

Επίτρεψε στον εαυτό σου να ξεκουραστεί

Κάποιες φορές η ξεκούραση φέρνει περισσότερα οφέλη από την φυσική δραστηριότητα. Αν νιώθεις εξάντληση, αν δεν έχεις κοιμηθεί καλά, αν η εβδομάδα δεν σου φέρθηκε πολύ καλά, δώσε την ευκαιρία στο σώμα σου να ηρεμήσει και να αποκατασταθεί. Πέρα από το περιττό στρες που θα προκαλέσει μια έντονη προπόνηση, ενέχει τον κίνδυνο τραυματισμού για να μην μιλήσουμε και για τον κίνδυνο να αντιπαθήσεις την άσκηση.

Βρες τον τύπο άσκησης που πραγματικά απολαμβάνεις

Υπάρχουν χιλιάδες τρόποι να κουνηθεί κανείς. Ο χορός, το περπάτημα, το τρέξιμο, η αναρρίχηση, η yoga, το κολύμπι, το ποδήλατο είναι λίγοι μόνο από αυτούς. Μη βιαστείς να απορρίψεις όλους τους τύπους άσκησης επειδή δεν συμπάθησες έναν από αυτούς. Το πιο πιθανό είναι πως απλά δεν έχεις βρει αυτό που σου ταιριάζει! Κάτι που λειτουργεί για κάποιον άλλον πολύ πιθανόν να μη λειτουργεί για εσένα. Δείξε ευελιξία. Σκέψου επίσης πως δεν είναι ανάγκη να υιοθετήσεις μόνο έναν τύπο άσκησης. Μπορείς κάθε μέρα να αξιολογείς την όρεξή σου και να “κουμπώνεις” σε αυτήν άλλες ευκαιρίες κίνησης.

Στο γυμναστήριο ή στη φύση, έντονος ή ελαφρύς, αερόβιος ή με αντιστάσεις, ο καλύτερος τύπος άσκησης είναι αυτός που θα κάνεις!

Κλείσε ραντεβού με την προπόνησή σου

Δεν είχα σκεφτεί ποτέ πόσο σημαντικό είναι να προγραμματίζεις τη γυμναστική σου σε συγκεκριμένη ώρα και ημέρα μέχρι που βρήκα τον τωρινό μου χώρο εκγύμνασης, στον οποίο δηλώνεις μέσω application τα μαθήματα στα οποία θα συμμετάσχεις και μπορείς να πας μόνο κατόπιν ραντεβού. Η μέθοδος αυτή με έκανε πολύ πιο συνεπή καθώς γνωρίζω πως με τη συμμετοχή μου στο μάθημα ενδεχομένως στερώ τη θέση από κάποιον άλλον που θέλει επίσης να συμμετέχει.

Ακόμη και αν το δικό σου γυμναστήριο δεν ακολουθεί το ίδιο σύστημα και το αν θα γυμναστείς ή όχι εξαρτάται αποκλειστικά απο σένα, δοκίμασε να βάλεις την άσκηση στο πρόγραμμά σου (κυριολεκτικά). Κάνε συνήθεια να την σημειώσεις στο calendar και να φτιάχνεις την ημέρα σου γύρω από αυτήν.

Ένα τελευταίο tip:

Η παρέα βοηθάει αλλά το ίδιο και η ανεξαρτησία

Παρεούλα στη γυμναστική μπορεί να σε ωθήσει να δοκιμάσεις κάτι καινούριο, να σε παρασύρει ώστε να μην χάσεις την προπόνηση και να σε βοηθήσει να περάσεις πιο όμορφα! Η ευγενής άμιλλα μπορεί επίσης να σε σπρώξει ώστε να ξεπεράσεις τα όρια σου.

Είναι όμως πολύ συχνό το φαινόμενο να διακόπτει κανείς τη ρουτίνα της κίνησής του απλά επειδή το workout buddy του σταμάτησε για κάποιο λόγο. Θυμίζω εδώ ότι ο καθένας μας είναι να βρει αυτό που του ταιριάζει και να δεσμευτεί πως θα είναι δραστήριος, ανεξάρτητα από το πρόγραμμα και τις επιλογές των άλλων.


Ελπίζω πως αυτό το άρθρο σε βοήθησε και πως μετά την ανάγνωσή του νιώθεις πιο έντονο το κίνητρο για να βάλεις κίνηση στην καθημερινότητά σου! Θα χαρώ πολύ να μου πεις την άποψή σου στην φόρμα επικοινωνίας.