Καραντίνα Νο2: σκέψεις για τη διατροφή

Σκεφτόμουν το εξής. Τώρα που στις ζωές των περισσότερων παρατηρείται μια έξαρση δημιουργικότητας στην κουζίνα -και πολύ καλά κάνει γιατι τι πιο ωραίο από το να φτιάχνεις πράγματα με τα χέρια σου, που τρώγονται κιόλας- βλέπουμε ταυτόχρονα μια ατσαλοσύνη στο καθημερινό πρόγραμμα διατροφής, κατανάλωση φαγητού πέρα από το σημείο κορεσμού και τελικά αύξηση του σωματικού βάρους. Δεν θέλουμε όμως αυτό να μας συμβεί ξανα! Έχουμε πλέον την εμπειρία της πρώτης καραντίνας και δεν είναι συνετό να ξανακάνουμε τα ίδια λάθη!

Να προτείνω κατι;

Είναι υπέροχο να φτιάχνουμε σπιτικά πράγματα και να τρώμε αυτά αντί αντίστοιχων “έτοιμων”. Από το να φτιάχνουμε μπισκότα, κέικ και άλλα γλυκά, τα οποία είναι “έξτρα” αυτών που καταναλώνουμε συνήθως, γιατί να μην φτιάξουμε σπιτικά τα τρόφιμα που έχουμε ούτως η άλλως στη διατροφή μας;

Για παράδειγμα το ψωμί. Είναι υπέροχη διαδικασία αυτή της παρασκευής σπιτικού ψωμιού. Εξαιρετικά θεραπευτική! Αντί λοιπόν να αγοράσουμε ψωμί του εμπορίου, ας φτιάξουμε το δικό μας ψωμί! Ας φτιάξουμε τα δικά μας δημητριακά, ρυζόγαλο, σάλτσα για μακαρόνια, ακόμα και μπισκότα ή κέικ, αν τα έχουμε στη διατροφή μας ούτως η άλλως. Αυτή τη φορά με καλύτερα υλικά, λιγότερο επεξεργασμένα και πιο θρεπτικά.

Μπορούμε επίσης να φτιάξουμε όσα στην “κανονική” ζωή μας παίρνουν πολύ χρόνο με αποτέλεσμα να τα αποφεύγουμε. Φαγητά “μπελαλίδικα”, με περισσότερα στάδια, όπως το παστίτσιο ή οι λαχανοντολμάδες. Αλλο παράδειγμα: τα χόρτα. Πραγματικά ποιος κάθεται να πλύνει και να βράσει χόρτα όταν δεν υπάρχει χρόνος ούτε απλή ντοματοσαλάτα;

Αυτό που θέλω να πω ειναι πως είναι καλό να διατηρήσουμε τη ρουτίνα της διατροφής μας και αν έχουμε τη δυνατότητα να την βελτιώσουμε. Έχουμε την ελευθερία να φάμε ό,τι θέλουμε αρκεί να δείχνουμε σεβασμό στα σήματα που δίνει το σώμα, την πείνα και τον κορεσμό. Ακόμα και ένα φαγητό πιο “παχυντικό”, πιο πλούσιο σε λιπαρά ή ζάχαρη, θα μας κρατήσει χορτάτους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, δεδομένου πως είναι πιο δύσπεπτο. Το σώμα μας λοιπον θα νιώσει πιο ήπια πείνα πριν το επόμενο γεύμα και θα μας δώσει την ευκαιρία να διορθώσουμε το “λάθος” μας.

Κάτι ακόμα: τίποτα στη διατροφή δεν είναι “λάθος”. Οι επιλογές μας δημιουργούν μια ροή, επηρεάζουν η μία την άλλη. Και ας μην ξεχνάμε το ρόλο που παίζει το σώμα μας στη ρύθμιση των επιλογών αυτών. Αν φάμε τη μια μέρα κάτι λιπαρό και βαρύ, την επόμενη λαχταράμε κάτι δροσερό και ελαφρύ. Αν το απόγευμα φάμε ένα πλούσιο γλυκό, το βράδυ πιθανότατα δεν θα πεινάμε και θα θέλουμε απλά ένα φρούτο.

Το να τρεφόμαστε σωστά είναι μια διαδικασία απλή. Εμείς κάνουμε τα πράγματα περίπλοκα. Οι σωστές τροφές είναι εκει έξω. Στη λαική, στο σουπερμάρκετ, στα παντοπωλεία, τα μανάβικα. Αναφέρομαι σε πρώτες ύλες, ακατέργαστα υλικά, τα οποία μπορούν να γίνουν ό,τι εμείς φανταστούμε και επιθυμήσουμε.

Η καραντίνα Νο2 είναι εδώ. Σαφώς δεν είναι ανάγκη όλοι να γίνουμε ξαφνικά δημιουργικοί και να εκμεταλλευτόμαστε κάθε λεπτό της με κάποια ασχολία. Ο εγκλεισμός είναι από μόνος του μια κατάσταση κουραστική για το μυαλό και το σώμα. Στην περίπτωση όμως που θέλουμε να ξεδιπλώσουμε το ταλέντο μας στην κουζίνα, ας γίνει αυτό με τροφές που μας θρέφουν και μας φρόντίζουν!

Με αγάπη,
Έρικα